Cara Menghasilkan Scrub Badan Untuk Anda Semua

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
91
scrub badan

Cara Scrub Badan Untuk Anda Semua ini akan berkongsi dengan anda semua tetang cara untuk menjaga kulit badan kita dengan betul. Sudah pasti setiap manusia inginkan badan mereka dalam keadaan yang terbaik terutamanya pada bahagian kulit.

Bukan sahaja kulit di bahagian muka yang memerlukan penjagaan rapi tetapi kulit di seluruh badan juga perlu diberikan perhatian yang secukupnya. Kulit bahagian tubuh juga harus dijaga secara rutin, agar kulit cerah dan tidak kusam.

Ada banyak cara untuk kita semua merawat kulit tubuh kita, salah satunya adalah menggunakan scrub. Produk kecantikan kulit yang berbentuk scrub ini, boleh membantu menghasilkan sel kulit, mengangkat sel kulit mati dan membantu mencerahkan kulit tubuh.

Maksud Scrub Badan

Scrub badan ialah perkataan Inggeris yang sering diguna pakai oleh masyarakat kita pada hari ini. Atau dalam bahasa melayu boleh dikatakan sebagai gosok badan untuk pelepasan kulit dari zarah epidermis yang mati dan yang akan menyebabkan kekotoran, serta untuk pra-rawatan sebelum prosedur kosmetik.

scrub badan

Aplikasinya akan memberikan kesan seperti menyegarkan bahagian kulit. Pembersihan secara berkala dengan alat kosmetik ini dapat menggilap kulit, menjadikannya licin, berseri, kerana ia meningkatkan bekalan darah dan keadaan epidermis seluruh badan, melawan penuaan semula jadi kulit, mempunyai kesan tonik pada seluruh tubuh.

Penggunaan Scrub Badan Dapat Memberikan Impak Yang Positif

scrub badan

Kesan penggunaan scrub badan akan lebih cepat dan berkesan jika prosedur pembersihan badan yang betul diaplikasikan. Adalah lebih baik untuk melakukan scrub badan sebelum tidur. Pada waktu malam proses pembahagian sel akan menjadi lambat.

Kulit juga dalam kedaan lega tanpa tertekan. Di samping itu, aktiviti ini boleh dilakukan sama ada selepas mandi, sebelum mandi atau ketika anda sedang mandi. Anda hanya perlu membiarkan kulit badan anda sudah ‘kembang’. Apabila pori-pori kulit kita ‘kembang’ maka sel-sel kulit mati tersebut akan menjadi lebih mudah untuk ditanggalakan.

Penggunaan scrub badan akan memberi hasil yang terbaik. Jika selepas urut ringan, anda perlu meninggalkan produk pada badan untuk beberapa ketika, supaya komponen berguna dapat diserap kerana mampu memperbaharui sel-sel kulit kita. Kemudian ia boleh dibasuh dengan air hangat atau panas serta jangan lupa untuk menggunakan air sejuk untuk melembapkan kulit.

Kopi Sebagai Scrub Badan

Salah satu bahan yang paling popular untuk menghasilkan scrub badan secara semula jadi ialah kopi. Komposisi kopi dalam produk penjagaan badan juga banyak didapati. Anda boleh mencampurkan kopi dengan biji anggur hancur dan menambah kan beberapa titis minyak pati sitrus.

Campuran ini perlu digosok dan akan memberikan kesan yang positif pada kulit. Dan pada masa yang sama, campuran ini boleh dijadikan sebagai ejen aromaterapi. Anda juga boleh meletakkan lada hitam dalam campuran minyak zaitun dan minyak buckthorn laut.

scrub badan

Campuran ini akan memberikan kesan pemanasan yang kuat pada kulit kita. Campuran ini juga boleh dijadikan sebagai tonik kerana ianya dapat digunakan sebagai pencegah selsema.

Garam Sebagai Scrub Badan

Garam dapat membersihkan tubuh badan kita dan untuk pengetahuan anda, garam mengandungi banyak mineral semula jadi yang mempunyai kesan tonik pada kulit. Untuk memasak di rumah, garam kasar atau garam halus akan amat sesuai dimakan.

Tetapi yang terbaik untuk pembersihan liang-liang kulit yang lebih teliti ialah garam yang halus. Garam ini digunakan untuk pembersihan ringan kerana teskturnya yang halus.

Garam disyorkan untuk dicampur dengan krim yang sesuai untuk kulit anda. Campuran garam dan sayuran atau minyak pati juga amat disarankan.

Jika anda menambah susu kunyit dan serbuk ke dalam campuran ini, anda perlu biarkan ianya di atas badan sehingga ia kering. Anda akan mendapat kesan pengelupasan yang baik ditambah dengan topeng/’masker’ badan yang berkhasiat yang dapat menyuburkan dan menyegarkan kulit.

Kayu Manis Sebagai Scrub Badan

scrub badan

Rempah kayu manis ini berasal daripada timur. Untuk pegetahuan anda kayu manis boleh digunakan untuk menyembuhkan sembelit dan kayu manis sangat bagus untuk memperbaiki bekalan darah.

Resipi yang paling mudah adalah kayu manis dengan madu. Kayu manis juga ditambah kepada pelbagai buah, tanah liat, dan juga beras mentah bersama minyak sayuran. Dan jika anda menambah kayu manis untuk campuran susu panas, oat dan mentega, urut dan biarkan pada badan. Anda akan mendapat bukan sekadar scrub untuk kulit sensitif, tetapi juga topeng pelunakan.

Sekian sahaja penulisan pada kali ini. Semoga ianya menjadikan anda orang yang lebih berilmu.

Baca Juga:

1 thought on “Cara Menghasilkan Scrub Badan Untuk Anda Semua”

  1. Pingback: 3 Cara Utama Menurunkan Berat Badan Anda - Baitul Taaruf

Leave a Reply

Scroll to Top

Terbaru..

share with the world

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
%d bloggers like this: