5 Sebab Kenapa Nabi Melarang LELAKI Memakai Emas

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
83

Tentu kita dah maklum dan tahu, bahawa dalam Islam, Nabi melarang lelaki memakai emas.

Ye lah, kalau kita lihat, ramai artis lelaki di Malaysia ini suka memakai Emas.

Ada artis siap salahkan netizen yang suka mengecam lelaki memakai emas ni. Sebenarnya, dari isi yang timbul ini, kita dapat belajar sesuatu, dimana banyak hikmah dan pembelajaran rupanya bila isu ini timbul.

Malah, larangan lelaki memakai emas ini telah dilakukan banyak kajian, dan kini telah dapat dibuktikan dengan sains apa bakal jadi, jika lelaki memakai emas samada di jarinya, leher, atau pergelangan tangan.

Dalil Nabi Melarang Lelaki Memakai Emas

Dari Al-Bara’ bin Azib radhiyallahu ‘anhu, bahwa ketika Nabi S.A.W melihat seorang lelaki memakai cincin emas di tangannya, maka beliau memintanya supaya menanggapkan cincinnya, kemudian melemparkannya ke tanah. (HR Bukhari & Muslim).

“Nabi S.A.W melarang cincin emas (bagi lelaki),” (HR Bukhari No 5863 & Muslim No. 2089).

Selalunya, kita akan bertanya-tanya kenapa Islam melarang ya, padahal kan bukan barang haram. Ada hikmah Nabi melarang lelaki memakai emas kita kena patuhi.

Perlu diketahui bahwa kewajiban setiap mu’min adalah taat pada Allah dan sabda Rasul-Nya.

Hal itu berdasarkan firman Allah Subhanahu wa Ta’ala:

“Dan tidaklah patut bagi lelaki yang mukmin dan tidak (pula) bagi perempuan yang mukminah, apabila Allah dan Rasul-Nya telah menetapkan suatu ketetapan, akan ada bagi mereka pilihan (yang lain) tentang urusan mereka.” (QS. Al-Ahzab: 36)

Jadi, pada dasarnya perintah dan larangan dalam Islam tak perlu ada alasan/hikmah tertentu untuk dipatuhi. Namun seorang mu’min yakin bahwa syariat Islam itu pasti baik bagi manusia.

وَيُحِلُّ لَهُمُ ٱلطَّيِّبَـٰتِ وَيُحَرِّمُ عَلَيۡهِمُ ٱلۡخَبَـٰٓٮِٕثَ 

“Dan (Allah) menghalalkan bagi mereka segala yang baik dan mengharamkan bagi mereka segala yang buruk.” (QS Al-A’raaf: 157) 

Hikmah perintah Nabi Melarang Lelaki Memakai Emas dalam Islam terjawab dalam kajian sains

Diantaranya hikmah Nabi melarang lelaki memakai emas kerana sifat atom emas yang boleh tembus dalam kulit lelaki.

Ternyata di abad ke 20 Para ahli fizik telah menyelidiki hal ini dan kemudian menyimpulkan bahwa atom pada emas mampu “menembus” ke dalam kulit dan masuk ke dalam darah manusia, dan jika pria mengenakan emas dalam jumlah tertentu dan dalam jangka waktu yang lama, maka dampak yang ditimbulkan yaitu di dalam darah dan urine akan mengandung atom emas dalam kadar yang melebihi batas (dikenal dengan sebutan migrasi emas).

Dan apabila ini terjadi dalam jangka waktu yang lama, maka akan mengakibatkan penyakit Alzheimer.

Sebab jika tidak di buang maka dalam jangka waktu yang lama atom emas dalam darah ini akan sampai ke otak dan memicu penyakit Alzheimer.

Alzheimer adalah suatu penyakit dimana orang tersebut kehilangan semua kemampuan mental dan fisik serta menyebabkan kembali seperti anak kecil.

Alzheimer bukan penuaan normal, tetapi merupakan penuaan paksaan atau terpaksa.

Dan mengapa Islam membolehkan wanita untuk memakai emas?

Wanita tidak menderita masalah ini karena setiap bulan, partikel berbahaya tersebut keluar dari tubuh wanita melalui kitaran haid.

Semestinya, yang kita ketahui, wanita akan datang haid, dan segala darah yang kotor keluar. Partikel partikel emas akan ikut keluar.

Manakala lelaki, tiada sistem ini. Yang ada sistem perkumuhan samada melalui air kencing, peluh, dan sebagainya.

Itulah hikmah seorang wanita yang diberikan kelebihan jika memakai emas.

Nabi melarang lelaki memakai emas

Kajian lain menyebutkan bahwa dalam tubuh seorang perempuan/wanita, terdapat suatu lemak unik, lemak yang berbeda yang tidak dimiliki seorang laki-laki dimana lemak ini akan mencegah unsur senyawa atom emas (Au) untuk masuk ke dalam tubuh, sehingga saat atom ini masuk, hanya mampu menembus kulit, namun tidak bisa menembus lemak yang menghalangi jalan menuju daging dan darah.

Itulah sebabnya Nabi melarang lelaki memakai emas dan membolehkan wanita memakai perhiasan emas.

Inilah hikmah Rasulullah Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam pada 1400 tahun silam melarang pria memakai emas. Padahal beliau tidak pernah belajar ilmu fizik dan tidak paham tentang fizik.

Subhanallah.

Leave a Reply

Scroll to Top

Terbaru..

share with the world

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
%d bloggers like this: